Is een legionella monstername verplicht?

Niet voor elk bedrijf is een legionella monstername verplicht, maar als je een openbaar gebouw beheert en er wordt gebruik gemaakt van stromend water dan kun je ervan uitgaan dat het wel moet. Je kunt in dat geval gebruik maken van de diensten van BioLab. Daar zijn ze namelijk gespecialiseerd in het doen van zowel legionella controles als het opstellen en uitvoeren van een beheersplan. Deze zaken gaan namelijk in bijna alle gevallen hand in hand. Bedrijven die BioLab inhuren voor een legionella monstername zijn vrijwel altijd ook verplicht om een beheersplan te laten opstellen. Daarin staan alle handelingen die ze zelf zo nu en dan moeten uitvoeren om een legionella besmetting te voorkomen, en de officiĆ«le controles die dit gecertificeerde bedrijf voor ze uitvoert. Die legionella monstername bijvoorbeeld, moet verplicht om de zoveel tijd worden gedaan. En de resultaten daarvan moeten vervolgens in een rapport worden gezet dat je kunt tonen wanneer je een controle krijgt. Deze monstername kun je absoluut niet zelf doen omdat je daarvoor professionele apparatuur nodig hebt. Je bent dus verplicht daarvoor de hulp in te schakelen van een gecertificeerd bedrijf zoals BioLab, maar weet dan in ieder geval zeker dat jouw gebouw vrij is van de legionellabacterie. 

Legionella monstername en -preventie

Het is heel verstandig om zowel zelf aan legionella preventie te doen als dat (deels) uit te besteden aan BioLab. Je wilt immers het risico op een legionella besmetting zo klein mogelijk maken. Dit kun je thuis doen met bijvoorbeeld een speciale douchekop, en in je bedrijfspand door BioLab in te huren om onder andere de verplichte legionella monstername af te laten nemen. Die monstername is nog slechts een klein onderdeel van het gehele legionella beheersplan, dat bedoeld is ter preventie. Want als je pas gaat handelen als er reeds een besmetting heeft plaatsgevonden ben je immers te laat. Voor elk onderdeel van zo’n legionella beheersplan kun je dit gecertificeerde bedrijf inhuren. Hoe zo’n beheersplan er precies uitziet?

Het legionella beheersplan van BioLab

BioLab volgt met het opstellen van het legionella beheersplan voor uw bedrijfspand de officiƫle richtlijnen op die daarvoor gelden. Als vaste onderdelen van dit plan zitten er daarom de volgende onderdelen in verwerkt:

  • De legionella monstername
  • Een keerklepcontrole
  • De temperatuurmetingen in de leidingen
  • Het op hoge temperatuur spoelen van de leidingen

Al deze onderdelen samen vormen de verplichte onderdelen van een goed legionella beheersplan. Als je BioLab hiervoor inhuurt weet je zeker dat je voldoet aan de wettelijk gestelde eisen op het gebied van legionella preventie, en kun je dat bovendien aantonen. Bij elke controle stellen ze namelijk een rapport op waarin al hun bevindingen staan. Dit rapport dien je in je administratie te bewaren en te tonen wanneer je een controle krijgt. Overigens is het goed om te weten dat ook wanneer de uitslag van de legionella monstername niet goed is BioLab je kan helpen. Ze zijn namelijk ook zeer bedreven in het verwijderen van de legionella uit je leidingen en kunnen voor jou de juiste aanpassingen aan de leidingen uitvoeren zodat de kans op een nieuwe besmetting uiterst klein is. 

Reageren is niet mogelijk