Een terugvordering van bijstand

Zit u in de bijstand? Dan weet u dat er bepaalde regels zijn waar u aan moet voldoen. Zo mag u niet (teveel) bijverdienen, u mag maar een bepaald aantal weken per jaar op vakantie, u bevindt zich in een bepaalde woonsituatie en u moet voldoende solliciteren. Om verschillende redenen kan er gekozen worden voor een terugvordering van bijstand.

  • Bij voldoende inkomsten of vermogen
  • Bij het ontvangen van een inkomen dat hoger of gelijk is aan de bijstand
  • Bij het recht hebben op een andere uitkering

In de meeste gevallen hoeft het dus niet erg te zijn als er gekozen wordt voor terugvordering van bijstand door de sociale dienst. Als u voldoende inkomsten of vermogen heeft, dan heeft u de bijstand ook natuurlijk niet nodig. U kunt zichzelf dan prima onderhouden. Ook zijn er dan andere sociale zekerheden waar u gebruik van kunt maken als u toch vindt dat u niet genoeg geld heeft om van rond te komen. Er kunnen echter ook redenen zijn om een terugvordering van bijstand te ontvangen waardoor u uw (vaak enige) bron van inkomsten verliest. Als u een van de regels waar u zich aan moet houden (zoals we hierboven al beschreven) overtreedt, dan kan het zijn dat er gekozen wordt voor terugvordering van bijstand. Gelukkig is het soms mogelijk om daar iets tegen te doen.

Iets doen tegen de terugvordering van bijstand

Heeft u een brief ontvangen met daarin het besluit tot terugvordering van bijstand? En bent u het hier niet mee eens en denkt u dat u genoeg grond heeft om dit besluit aan te vechten? Dan kunt u een bezwaarschrift opstellen en deze opsturen. In het besluit zal een bepaalde termijn vermeld staan waarin u dit moet doen. Over het algemeen is dit zes weken. U heeft dus ongeveer 1,5 maand de tijd om te bekijken wat uw mogelijkheden zijn en hoe u dit het beste aan kunt pakken. Kunt u hier wel wat advies bij gebruiken? Neem dan contact op met de medewerkers van de website Meerbijstand.nl. Hier werken deskundigen en ervaren specialisten die u zeker verder kunnen helpen bij het besluit tot terugvordering van bijstand. In eerste instantie staan zij voor u klaar met een goed advies. Als u bijvoorbeeld wilt weten of het wel verstandig is om een bezwaarschrift op te stellen en deze te versturen, dan kunnen zij u hierin bijstaan.

Neem vandaag nog contact op

Zes weken lijkt misschien een lange tijd, maar u heeft zelf vast wel eens ervaren hoe snel de tijd soms kan gaan. Voordat u het weet is de tijd verstreken en dan is er echt niets meer dat u kunt doen tegen de terugvordering van bijstand. Het is daarom zeer verstandig om snel actie te ondernemen. Nadat u het besluit ontvangen heeft, is het tijd om voor u op een rijtje te krijgen wat dit voor u betekent en of u inderdaad genoeg bewijs heeft om een bezwaarschrift op te stellen. Er kunnen natuurlijk uitzonderingen gemaakt worden voor verzachtende omstandigheden. Wanneer u graag een bezwaarschrift op wilt stellen tegen de terugvordering van bijstand, dan raden wij u aan om dit altijd samen met een specialist te doen. Hij of zij weet precies wat er nodig voor is om een goed bezwaarschrift op te stellen. En hier kunt u natuurlijk goed gebruik van maken. Daarnaast zijn de diensten die ze bij de website Meerbijstand.nl aanbieden geheel gratis. U kunt hier dus gewoon gebruik van maken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over hoeveel geld u dit zal kosten. Wij raden u dus zeker aan om vandaag nog naar de website te gaan.

Reageren is niet mogelijk