Gooi jij wel juist afval in jouw afvalcontainer?

Een lesje afval scheiden in de juiste afvalcontainer is misschien niet verkeerd voor sommige mensen onder ons. Ook ik maak mij er schuldig aan, de kunst van het afval scheiden is mij in ieder geval nog niet gelukt. Ik beleef er ook niet zoveel plezier aan en het is wel zo makkelijk om alles in een afvalcontainer te doen. Helaas is het de laatste tijd pijnlijk duidelijk geworden dat niet al het afval in een en dezelfde afvalcontainer thuishoort. Omdat ik tot dit besef ben gekomen ben ik gaan schrijven over het volgende. Hoe kan ik het beste afval scheiden? En hoe draag ik bij aan een beter milieu? Want als ik het niet doe, wie doet het dan wel? Belangrijke vraagstukken die ik uiteen heb gezet. Lees verder en ontdek waarom niet alles in dezelfde afvalcontainer thuis hoort. 

Afval scheiden in de juiste afvalcontainers

Afval scheiden in de juiste afvalcontainer. Nadat bij mij het besef kwam dat ik beter mijn best moest gaan doen om voor een betere wereld te zorgen, deed ik mijn kachel steeds vaker uit, zorgde ik ervoor dat ik afval ging scheiden en daarnaast deed ik ook minder licht aan in huis. Lange tijd voelde het nutteloos, wat zou ik als individu nou kunnen veranderen aan het milieu? Ik in mijn eentje kan er toch niet voor zorgen dat de aarde minder snel opwarmt? Toch is niets minder waar en start verandering bij jou. Afval scheiden levert veel op, het grootste doel en daarmee ook voordeel is dat materialen kunnen worden hergebruikt. Het gevolg is dat het veel nieuwe grondstoffen, energie maar ook geld bespaart. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Tips die ik heb gevonden en die ik zelf ook heb gebruikt zijn de volgende:

  • Wees zorgvuldig bij het scheiden van afval
  • Gebruik een doorzichtige vuilniszak (dit is fijner voor de afvalverwerker)
  • Kijk in de Afvalscheidingswijzer wat er in welke bak mag 
Het is even oefenen, vooral om te kijken wat er in welke afvalcontainer moet. Maar geloof me, ik ben een van de meeste koppige en hardnekkige personen om mee om te gaan als het om verandering gaat, dus als zelfs ik het kan, dan geloof ik er ook in dat jij het kunt. Afval scheiden in de juiste afvalcontainer valt dus prima te leren. En dit alles voor (vooral) het milieu. Want hoe gaat het daar mee anno 2020? 

Hoe staan we ervoor op het gebied van milieu?

Het is belangrijk om te beseffen wat de stand van zaken is. Kijk eens naar de bosbranden in Australiƫ, of naar bepaalde diersoorten die er niet meer zijn. De aarde warmt op en er is eigenlijk maar een boosdoener. Dat is de mens. De regering probeert allerlei maatregelen te treffen om klimaatverandering tegen te gaan, maar tevergeefs. Wij als individu moeten allemaal ons steentje bijdragen. Het gaat voornamelijk om CO2-uitstoot. Het scheelt veel als je 100 km per uur gaat rijden in plaats van 120. Toch bestaat er veel kritiek op dit besluit. Jammer, want men kiest daarmee opnieuw voor zichzelf en niet voor een betere wereld. Dit is slechts een van de voorbeelden om de stand van zaken te schetsen.

Reageren is niet mogelijk