Wat zijn de kosten bij de verkoop van een woning? Makelaarkosten legt uit.

Wat zijn de kosten bij de verkoop van een woning? Makelaarkosten legt uit. Bent u van plan om uw woning te verkopen of wilt u weten welke kosten hieraan verbonden zijn? Bij het verkopen van een woning komen verschillende kostenposten kijken. Wij vertellen u graag meer over hoe het kan dat er verschillende prijzen worden aangehouden bij het verkopen van uw woning, waarom er opstartkosten worden berekend en wat makelaarscourtage inhoud. Voor de volledige informatie kunt u terecht op onze website: makelaarkosten. Wij helpen u graag verder. 

Kosten verkoop woning 

Bij de verkoop van uw woning gaat u altijd voor een positief eindresultaat onderaan de streep. U heeft wellicht flink geïnvesteerd in uw woning of door verloop van tijd is de marktwaarde gestegen. Het is daarom nu tijd voor de verkoop van uw woning. U bent daarom benieuwd naar de gemiddelde kosten die door een verkoopmakelaar in rekening worden gebracht. Elke makelaar hanteert zijn of haar eigen tariefsysteem en prijsopbouw. Niet elke makelaar werkt dus op basis van een vast vooraf besproken bedrag. Een vast bedrag heeft als voordeel dat u vooraf zeker weet, wat u kwijt bent. Het negatieve gevolg is echter dat bij tegenvallend verkoopresultaat u nog steeds hetzelfde dient te betalen. Daarbij is het zeker belangrijk om te controleren welke diensten echt onder de vaste prijs vallen. Per makelaar is dit namelijk verschillend. Promotie en onderhandelingen zijn veelal inbegrepen diensten. Verzorgen van bezichtigingen en het laten uitvoeren van een taxatie zijn echter tevens cruciale diensten die veelal niet in de vaste prijs zijn opgenomen. 

Het hanteren van opstartkosten, is dat een normale kostenpost bij de verkoop van uw woning? De opstartkosten zijn de kosten die een makelaar maakt om uw woning in de verkoopmarkt te plaatsen. Hierbij heeft elke woning een andere strategie en houdt elke makelaar zijn of haar eigen werkwijze aan. De meeste makelaren investeren fors in de marketing om de maximale kans op verkoop van uw woning te kunnen nastreven. Denk hierbij aan het laten maken van professionele foto’s of die geweldig onderscheidende en opvallende brochure. Uiteraard komen alle gewerkte uren er nog bovenop die de makelaar inzet om uw woning op alle andere verkoopwebsites te plaatsen, advertenties in de etalages op te hangen en contact op te nemen met mogelijke potentiële geïnteresseerden. Tijdens de opstartfase investeert een makelaar dus flink om uw woning onder de aandacht te laten komen. Het hanteren van opstartkosten is dus geen onbekend principe en wordt hoe dan ook meegenomen in de kosten bij verkoop van uw woning. 

Grootste kostenpost bij verkoop woning blijft courtage 

Courtage staat voor het percentage van de verkoopsom die de makelaar krijgt als makelaarsvergoeding voor zijn diensten. Het grootst gedeelte van de verkoopkosten van uw woning, zijn dus gebaseerd op dit percentage. Dit percentage ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom. Het klinkt als een klein verschil, maar tussen beide zit in de praktijk een groot financieel verschil! Stel dat 1% €3250,- is, dan betaalt u bij 2% aan makelaarsvergoeding al €6500,-. Een verschil van duizenden euro’s. Daarom adviseren wij altijd om vooraf meerdere offertes te laten uitbrengen door verschillende makelaars. Zo kunt u de verwachte kosten voor de verkoop van uw woning vooraf goed vergelijken. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de courtage geen aftrekpost is bij de belasting.

Samengevat:

  • Concreet overzicht
  • Goed geïnformeerd van start gaan
  • Voorkom veelgemaakte fouten
  • Vraag meerdere offertes op

Bekijk onze website nu voor alle informatie, zodat u bespaart op de kosten voor de verkoop van uw woning en volledig op de hoogte bent van alle kostenposten: makelaarkosten.nl

Reageren is niet mogelijk